|
Sos yang telah dimasukkan Kalsium Tulang Ikan |
Pendahuluan
Puan Zaimah
atau panggilan yang sering digunakan ialah Umi Moh. Umi Moh merupakan seorang
pesara kerani dan juga suri rumah. Bila ada masa yang terluang,umi moh akan
menghasilkan sos keropok untuk keluarganya. Sos keropok yang dihasilkan oleh umi
moh akan bertahan selama seminggu jika disimpan dalam peti sejuk. Jika dibiarkan
sos diluar, akan bertahan selama 3 hari. Kerana lada yang dibuat sos tidak akan
tahan lama serta akan menghasilkan gas jika tidak disimpan dalam peti
sejuk. Jika mokcik umi membuat sos dalam kuantiti yang banyak, Mok Cik Moh
meletakkannya didalam peti ais untuk mengelakkan sos itu berbuih serta masam.
Inovasi Penggunaan Kalsium Tulang Ikan
Selepas
menggunakan Kalsium daripada sisa tulang ikan,mokcik umi mendapati sos yang
dihasilkan semakin sedap. Dalam proses membuat sos keropok,mokcik umi akan
menapis hampas-hampas lada dan dibuang. Selepas itu, umi moh akan meletakkan air
kalsium dari sisa tulang ikan. Pada mulanya,sos yang dihasilkan nampak cair selepas
ditapis, tetapi bila disimpan dalam peti, sos yang telah dihasilkan semakin pekat
dan menambah rasa yang sangat sedap berbanding sos yang telah dihasilkan
dahulu. Jika sos diletak luar dari peti sejuk juga,sos tersebut lambat berbuih
atau busuk. Dengan menggunakan kalsium tulang ikan yang diberi,memberi ketahanan
kepada produk serta boleh menjadikan bahan pengawet. Umi moh tidak merasa
bimbang lagi kerana sos yang dihasilkan semakin bermutu dan tempoh yang boleh
disimpan semakin meningkat. Sejak menggunakan kalsium dalam sos, ketahanan sos
setakat ini selama sebulan jika tidak meletakkan dalam peti sejuk. Jika
meletakkan dalam peti sejuk kemungkinan akan lama lagi tempohnya.
0 comments :
Posting Komentar