Senin, 17 November 2014

Testimoni En. Harun (Roti Canai)

En. Harun

 

Pendahuluan


Pok Arung telah mengusahakan warung roti canai selama 6 tahun bersama isteri beliau yang turut menjual makanan sampingan. Warung roti canai Pok Arung boleh dikatakan sudah terkenal kerana kebanyakkan pelanggan yang datang untuk makan roti canai beliau merupakan pelanggan tetap. Kedudukan tempat yang strategi iaitu jalan utama Kampung Padang Hangus merupakan salah satu faktor warung roti canai Pok Arung dikenali.


Ketahanan Produk

Menurut Pok Arung, roti canai yang di hasilkan oleh beliau boleh bertahan dalam jangkamasa 2-3 hari tanpa bahan pengawet sekiranya diletak di dalam peti sejuk. Hal ini agak merisaukan kepada beliau kerana jika dihasilkan dalam kuantiti ynag banyak tempoh masa ketahanan ini sudah tidak agak lama.

En. Harun sedang menebar roti canai di kedai beliau

Inovasi Penggunaan Kalsium

Pok Arung mula di perkenalkan dengan kalsium tulang ikan daripada inovasi tulang ikan yang telah di kaji oleh Dr. Dara Aisyah. Semenjak beliau menggunakan kalsium inovasi tulang ikan ini ketahanan bagi Roti Canai yang telah dihasilkan oleh beliau menunjukkan perubahan yang drastik. Antara perubahan yang telah berlaku pada roti canai beliau adalah jangka hayat roti canai itu sendiri telah bertahan lebih lama berbanding sebelum ini. Roti canai beliau boleh bertahan selama 1 minggu sekiranya diletakkan di dalam peti sejuk. Hal ini sekaligus memberi sinar baru dalam produk roti canai Pok Arung yang selama ini beliau risau akan tahap ketahanannya. Selain itu roti canai beliau juga dikatakan semakin gebu dan mudah dibentuk selepas roti canai ini diuli. Sebelum ini proses untuk menghasilkan bebola tepung roti canai ini agak lama. Selepas menggunakan kalsium tulang ikan daripada inovasi tulang ikan ini tempoh penghasilan bebola tepung roti canai ini menjadi singkat. Hal ini dapat menjimatkan masa beliau.

0 comments :

Posting Komentar