Pendahuluan
Puan Salaumi
telah mengusahakan pemprosesan muffin sudah 3 bulan lamanya. Permintaan muffin
yang tinggi apabila menjelang musim perayaan yang boleh mencecah sehingga 180
biji sehari. Hal ini secara tidak lansung dapat memberi pendapat yang lebih
kepada beliau. Dalam menghasilkan muffin ini memerlukan kesabaran yang tinggi
kerana suhu pembakar perlulah tepat agar tidak menjejaskan kualiti dan juga
rasa muffin itu sendiri. Bukan itu sahaja, masa juga di peruntukkan amat lama
dalam menghasilkan muffin.
Ketahanan
Produk
Menurut Puan
Salaumi muffin yang di hasilkan oleh beliau boleh bertahan dalam jangkamasa 7-8
hari tanpa bahan pengawet. Hal ini agak merisaukan kepada beliau keran jika
dihasilkan dalam kuantiti ynag banyak tempoh masa ketahanan ini sudah tidak
agak lama. Tempoh ketahanan ini adalah tidak diletakkan dalam peti sejuk beku
dan hanya diletakkan di tempat yang terbuka. Jika dimasukkan ke dalam peti
sejuk beku berkemungkinan jangka hayat muffin ini akan lebih panjang
sekurang-kurangnya 2 minggu.
Inovasi
Penggunaan Kalsium
Puan Salaumi mula di
perkenalkan dengan kalsium tulang ikan daripada inovasi tulang ikan yang telah
di kaji oleh Dr. Dara Aisyah. Semenjak beliau menggunakan kalsium inovasi
tulanh ikan ini ketahanan bagi muffin yang telah dihasilkan oleh beliau
menunjukkan perubahan yang drastik. Antara perubahan yang telah berlaku pada
muffin be;iau adalah jangka hayat muffin itu sendiri telah bertahan lebih lama
berbanding sebelum ini. Hal ini sekaligus memberi sinar baru dalam produk
muffin Puan Salaumi yang selama ini beliau risau akan tahap ketahanan muffin
beliau. Kini beliau tidak perlu lagi risau jika di buat lebih awal untuk
pelaggan beliau jika kuantiti yang diminta adalah tinggi yang mungkin tidak
dapat dihasilkan dalam masa sehari.
Muffin yang elok dan enak untuk di makan |
muffin yang telah rosak |
0 comments :
Posting Komentar