Rabu, 22 Oktober 2014

Testimoni Muffin Kak Salaumi



Pendahuluan

Puan Salaumi telah mengusahakan pemprosesan muffin sudah 3 bulan lamanya. Permintaan muffin yang tinggi apabila menjelang musim perayaan yang boleh mencecah sehingga 180 biji sehari. Hal ini secara tidak lansung dapat memberi pendapat yang lebih kepada beliau. Dalam menghasilkan muffin ini memerlukan kesabaran yang tinggi kerana suhu pembakar perlulah tepat agar tidak menjejaskan kualiti dan juga rasa muffin itu sendiri. Bukan itu sahaja, masa juga di peruntukkan amat lama dalam menghasilkan muffin. 



Ketahanan Produk

Menurut Puan Salaumi muffin yang di hasilkan oleh beliau boleh bertahan dalam jangkamasa 7-8 hari tanpa bahan pengawet. Hal ini agak merisaukan kepada beliau keran jika dihasilkan dalam kuantiti ynag banyak tempoh masa ketahanan ini sudah tidak agak lama. Tempoh ketahanan ini adalah tidak diletakkan dalam peti sejuk beku dan hanya diletakkan di tempat yang terbuka. Jika dimasukkan ke dalam peti sejuk beku berkemungkinan jangka hayat muffin ini akan lebih panjang sekurang-kurangnya 2 minggu. 



Inovasi Penggunaan Kalsium


Puan Salaumi mula di perkenalkan dengan kalsium tulang ikan daripada inovasi tulang ikan yang telah di kaji oleh Dr. Dara Aisyah. Semenjak beliau menggunakan kalsium inovasi tulanh ikan ini ketahanan bagi muffin yang telah dihasilkan oleh beliau menunjukkan perubahan yang drastik. Antara perubahan yang telah berlaku pada muffin be;iau adalah jangka hayat muffin itu sendiri telah bertahan lebih lama berbanding sebelum ini. Hal ini sekaligus memberi sinar baru dalam produk muffin Puan Salaumi yang selama ini beliau risau akan tahap ketahanan muffin beliau. Kini beliau tidak perlu lagi risau jika di buat lebih awal untuk pelaggan beliau jika kuantiti yang diminta adalah tinggi yang mungkin tidak dapat dihasilkan dalam masa sehari.   



Muffin yang elok dan enak untuk di makan


muffin yang telah rosak

0 comments :

Posting Komentar