Pendahuluan
Puan Salaumi
telah mengusahakan pemprosesan kek lapis sudah 3 bulan lamanya. Permintaan kek
lapis yang tinggi apabila menjelang musim perayaan yang boleh mencecah sehingga
200 biji sehari. Hal ini secara tidak lansung dapat memberi pendapat yang lebih
kepada beliau. Dalam menghasilkankek lapis ini memerlukan kesabaran yang tinggi
kerana suhu pembakar perlulah tepat agar tidak menjejaskan kualiti dan juga
rasa muffin itu sendiri. Bukan itu sahaja, masa juga di peruntukkan amat lama
dalam menghasilkan kek lapis.
Ketahanan
Produk
Menurut Puan
Salaumi muffin yang di hasilkan oleh beliau boleh bertahan dalam jangkamasa 2
minggu tanpa bahan pengawet. Hal ini agak merisaukan kepada beliau keran jika
dihasilkan dalam kuantiti ynag banyak tempoh masa ketahanan ini sudah tidak
agak lama. Tempoh ketahanan ini adalah tidak diletakkan dalam peti sejuk beku
dan hanya diletakkan di tempat yang terbuka. Jika dimasukkan ke dalam peti
sejuk beku jangka hayat kek lapis ini
akan lebih panjang sekurang-kurangnya 1 tahun.
Inovasi
Penggunaan Kalsium
Puan Salaumi mula di
perkenalkan dengan kalsium tulang ikan daripada inovasi tulang ikan yang telah
di kaji oleh Dr. Dara Aisyah. Semenjak beliau menggunakan kalsium inovasi
tulang ikan ini ketahanan bagi kek lapis yang telah dihasilkan oleh beliau
menunjukkan perubahan yang drastik. Antara perubahan yang telah berlaku pada
kek lapis beliau adalah jangka hayat kek lapis itu sendiri telah bertahan lebih
lama berbanding sebelum ini. Kek lapis beliau kini sudah bertahan sehingga 3
bulan lamanya tanpa diletakkan dalam peti sejui beku. Hal ini sekaligus memberi
sinar baru dalam produk kek lapis Puan Salaumi yang selama ini beliau risau
akan tahap ketahanan kek lapis beliau. Kini beliau tidak perlu lagi risau jika
di buat lebih awal untuk pelanggan beliau jika kuantiti yang diminta adalah
tinggi yang mungkin tidak dapat dihasilkan dalam masa sehari.
0 comments :
Posting Komentar